Pregatirea generală ÎNAINTE de interviu

Scris de Vasile Andrieş.

A. Pregatirea tehnică
Simularea unui interviu prin pregatirea raspunsurilor posibile din partea angajatorului.
Sfaturi:
1. Nu sosiţi cu mai mult de 10 minute înainte. Ideal ar fi să sosiţi doar cu câteva minute înainte, timp în care să vă destindeţi citindu-vă notiţele sau documentaţia referitoare la post.
2. Fiţi amabil cu toată lumea, păstrând în acelaşi timp o atitudine pofesională.
3. Salutaţi-l pe interlocutorul dvs. şi prezentaţi-vă. Strângeţi-i mâna dacă vă întinde. Lăsaţi-l pe interlocutorul dvs. să conducă conversaţia, nu vă îndepărtaţi de subiect şi cereţi precizări dacă este cazul.
4. Fiţi atent,entuziast şi priviţi-l pe pe interlocutorul dvs. în ochi. Nu îi ocoliţi privirea.
5. Când sunteţi întrebat dacă aveţi şi dvs. Întrebări, formulaţi pe scurt câteva întrebări pertinente. Arătaţi-vă plin de entuziasm atunci când vorbiţi despre  interesul pe care îl aveţi  atât pentru post cât şi faţă de întreaba întreprindere.
6. Arătaţi-i interlocutorului dvs. că apreciaţi această posibilitate şi multumiţi-i că v-a primit.
7. Obţineţi confirmarea date la care vi se va comunica decizia finală. Dacă nu vi se comunică o dată fixă, anunţaţi că veţi reveni cu un telefon. Strângeţi-i mâna interlocutorului dvs. dacă este cazul şi luaţi-vă la revedere.

Ce trebuie şi ceea ce nu trebuie să faceţi
          Puneţi-vă în valoare fără să vă lăudaţi. Fiţi stapân atât pe dvs. cât şi pe situaţie.
          Alimentaţi conversaţia însă nu divagaţi, ci limitaţi-vă la subiectul respectiv: ceea ce puteţi face pentru companie. Evitaţi exagerările sau comparaţiile cu ceilalţi.
          Gândiţi-vă bine înainte de a răspunde. Nu vă repeziţi să daţi un răspuns, ci luaţi-vă o mică pauză de reflecţie. Interlocutorul dvs. va şti să aprecieze acest lucru, iar dvs. veţi reuşi să vă adunaţi şă să va structuraţi ideile.
          Evitaţi să daţi răspunsuri de tipul „da” sau „nu”. Asemenea răspunsuri întrerup brusc conversaţia. Daţi explicaţii scurte şi concise referitoare la experienţa dvs., la competenţele şi la posturile deţinute anterior.
          Învăţaţi să ascultaţi; dacă vi se pune o întrebare pe care nu o înţelegeţi, cereţi lămuriri.
          Privirea şi limbajul corpului sunt la  fel de importante în timpul interviului ca şi răspunsurile potrivite. Priviţi-l pe interlocutorul dvs. Evitaţi crearea unor obstacole. Nu staţi cu braţele încrucişate. Nu puneţi nimic pe birou între dvs. şi interlocutor. Evitaţi să daţi impresia că vă retrageţi din faţa interlocutorului, că evitaţi legătura directă.
          Fiţi calm şi serios; conştientizaţi-vă ticurile nervoase şi încercaţi să le stăpâniţi.
          Supravegheaţi-vă limbajul. Evitaţi acele „aaa...”, „deci” sau alte ticuri de limbaj.
          Fiţi atent la intensitatea vocii dvs.: nu vorbiţi nic prea tare nici prea încet. Luaţi-l drept model pe interlocutorul dvs. – Cum vorbeşte acesta?
          Evitaţi linguşelile. Nu vă consideraţi obligat să aprobaţi tot ceea ce susţine interlocutorul dvs. Totuşi, feriţi-vă să îl contraziceţi.
          Nu criticaţi vechiul loc de muncă sau pe fostul patron. Dvs. Căutaţi un loc de muncă nu simpatia.
          Nu vorbiţi despre poltică religie sau alte subiecte delicate.
          Abordând întrebările pe care le- aţi pregătit dvs., fiţi atent la ordinea în care le veţi pune. Feriţi-vă să întrebaţi în primul rând despre salarizare sau despre avantajele sociale
          Plecaţi de îndată ce interviul ia sfârşit. Nu uitaţi să spuneţi „La revedere” secretarei care v-a primit. O vorbă bună din partea acesteia v-ar putea fi de folos.

B. Pregatirea psihologică
Dacă ai fost invitat pentru interviu, aceasta reprezintă un prim succes. Scrisoarea de prezentare şi C.V.-ul tău au fost bine apreciate şi au stârnit interesul angajatorului. De acum însă începe o altă competiţie, pe care de asemenea poţi fi capabil şi trebuie să o câştigi. Este foarte important de reţinut :
trebuie să fii convins că vei reuşi, deoarece nu fiecare solicitant obţine un interviu
dacă ai fost chemat la interviu înseamnă că C.V.-ul a plăcut şi capacităţile tale au fost bine apreciate
gândeşte-te că mâine ai putea fi, coleg de serviciu cu examinatorul
nu te subaprecia şi nu te privi în mod negativ
prejudecăţile examinatorului reprezintă doar un mic obstacol ascuns pe care îl pot depăşi, iar dacă faci parte dintr-o astfel de categorie va trebui să-l convingi pe acel intervievator că eşti : O PERSOANĂ FOARTE VALOROASĂ şi poţi dovedi că ai calităţi care compensează cu mult lucrurile care nu-i plac la tine

C. Pregătirea din punct de vedere fizic
alege-ţi cu grijă ţinuta vestimentară cea mai adecvată, de regulă discretă şi potrivită situaţiei, curată şi îngrijită. Hainele nu trebuie sa atragă atenţia asupra lor, ci asupra persoanei care le poartă. Evită excesul de bijuterii şi de parfum
indiferent de natura postului dorit, consideră prezentarea la interviu, ca pe o întâlnire de afaceri. Dacă prima impresie a fost bună, reprezentanţii firmei/societăţii te vor asculta cu atenţie. În caz contrar nu vei mai afla de ce ai fost respins
înainte de interviu mănâncă puţin şi consistent, nu consuma multe lichide, băuturi alcoolice sau cafea şi nu lua medicamente calmante sau energetizante
pregăteşte-ţi documentele şi reciteşte-le: nu uita CV-ul, scrisorile de recomandare potenţial utile şi ia copii xerox ale diplomelor, certificatelor, etc

  • consiliere
  • test9

Legaturi Utile

Urmareste-ne