Imprimare
PDF

Este necesară consilierea și formarea profesională a personalului din sistemul sanitar?

Scris de Vasile Andrieş.

Evaluare utilizator: / 4
Cel mai slabCel mai bun 

 Consilierea profesională în sectorul sănătate este un domeniu înca neexplorat până în prezent. Preocupându-mă de acest subiect am încercat să găsesc ceva în acest sens, un articol un material, dar am constatat cu stupoare că nimeni nu a abordat această temă. Oare în acest domeniu de activitate, dezvoltarea unei cariere nu necesită puțină atenție? Un raspuns la această întrebare poate pleacă de faptul că sistemul sanitar din România este preponderent de stat iar dezvoltarea unei cariere în acest sector are un parcurs relativ scurt și este reglementat abstract prin diverse acte normative.

Singura activitate care se intersectează cu acest domeniu este formarea profesională desfășurată de organismele profesionale care în schimbul unei autorizații de liberă practică „obligă” membrii săi să participe la diverse cursuri de formare profesională. În acest caz percepția fiind că formare profesională este doar o obligație și nu o necesitate, care sa ducă la dezvoltarea carierei și la dobandirea de noi cunostințe și competențe, iar pentru acest lucru nu se fac vinovate organismele profesionale, fiind la rândul lor tributare al unui sistem rigid care întelege să-și remunereze personalul care lucrează în acest sistem dupa un singur criteriu și anume vechimea și în niciun caz competența .De aceea este și normal ca formarea profesională să nu fie valorificată corespunzator și să nu ocupe locul pe care-l merită în dezvoltarea unei cariere în sectorul sanitar.

Prin urmare cei care lucrează în sănatate nu sunt nici stimulați dar nici pregatiți pentru o   piață a muncii în continuă schimbare.

Având în vedere că domeniul sanitar suferă modificări majore, fiind introduse în sistem și elemente ce țin de economia de piață, este absolut necesar ca personalul să aiba acele trăsături necesare pentru o creștere a adaptabilității la dinamica pieței, iar tocmai de acest lucru se ocupă consilierea și formarea profesională.

 

Știm că munca prestată de salariații din sistemul sanitar implică o înalta responsabilitate față de viața umană și necesită o pregătire teoretică temeinică și o deprindere competentă de punere în practică a acestor cunoștințe . Numai că sistemul așa cum este el in acest moment genereaza insatisfacții salariaților la locul muncă . Studiul „Calitatea vieții profesionale și tendința de migrare a personalului din sistemul sanitar ” desfașurat de Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea ” evidentiază în conținutul său tocmai aceste insatisfacții ( salarizarea - care nu se face in funcție de competențe; lipsa de personal - care duce la creșterea volumului de muncă și generează conflicte; lipsa medicamentelor și a materialelor sanitare - care afectează relația pacient personal etc) iar consilierea profesională nu neaparat le rezolvă dar oferă o perspectivă diferită de solutionare, prin dezvoltarea acelor abilităţi care duc la o gestionare cât mai eficienta și o diminuare a efectelor acestor insatisfacții și pe cât posibil o rezolvarea a unora din probleme (insatisfacţie în activitate, dificultăţi de învăţare, greutăţi în luarea unor decizii, anxietate legată de carieră, etc.), putem spune în final că este o intervenţie de natură psihologică.

Pe lângă faptul că oferă soluții pentru unele probleme, prezente, legate de locul de muncă, prin activitățile de orientare și informare, consilierea profesională infuențează și pentru viitor, prin  dezvoltare   personală şi înzestrare cu cunoştinţe şi abilităţi necesare pentru realizarea unui management eficient al cariere.

În concluzie se poate spune că și în domeniul sanitar, este binevenită și utilă consilierea profesională. Fiind o tema complexă și se pare și utilă, necesită să fie abordată cu o maximă atenție.

  • consiliere
  • test9

Legaturi Utile

Urmareste-ne