Imprimare
PDF

Interviul - Posibile intrebari , raspunsuri şi îndrumări.

Scris de Vasile Andrieş.

Evaluare utilizator: / 14
Cel mai slabCel mai bun 

Intrebari generale
1.  Vorbeste-mi despre tine!
- Incearca sa raspunzi scurt in cel mult 2 minute, nu te balbai;
- Nu te intoarce in copilarie, da cateva detalii despre ce a fost in trecut si unde vrei sa ajungi;
- Foloseste introducerea din CV ca baza de inceput;
- Raspunde in asa fel incat sa lasi sa se inteleaga ca esti un om stabil, adaptabil si pozitiv;
- Spune doar lucruri pozitive,
- Concentrează-te pe aspectul relevant.

In acest caz, introducerea CV-ului tau iti va fi de ajutor. Nu face din prezentare o autobiografie, pastreaza raspunsul la o durata de cateva minute, axandu-te pe aspectele pozitive si nu uita sa trasezi subtil o directie: de unde ai plecat, cam ce-ai facut si, mai ales, unde vrei sa ajungi! Menţionaţi calităţile dvs. Transferabile pe care le posedaţi şi întreaga dvs. Experienţă de muncă care vă face apt să vă însuşiţi repede sarcinile aferente postului. Descrieţi studiile şi pregătirea pe care le aveţi în conformitate cu postul respectiv, cât şi orice experienţă benevolă de lucru, insistând asupra rapidităţii cu care aţi învăţat acst tip de muncă înainte.
Scopul unei astfel de intrebari este să vă facă să spuneţi ce fel de om sunteţi; ea nu ţinteşte numai calităţile vs. Profesionale.

2. De ce ai ales o cariera in.... ?
Daca ti-ai schimbat cariera, inseamna ca ai niste argumente logice pentru asta. In orice caz, fii sincer cu motivele tale!

3. Ce stii despre compania noastra?
- Arata ca ti-ai facut temele, ca stii cu ce se ocupa firma si locul ei pe piata , cunosti produsele, venitul aproximativ al companiei, care este reputatia ei in cadrul industriei din care face parte, dar si in general, cunosti istoria companiei, imaginea, telurile si psihologia;
- Arata-te interesat de noi informatii, lasa intervievatorul sa-ti furnizeze mai multe detalii despre companie.

Asta este categoric sansa sa iti impresionezi intervievatorul prin cunostintele tale despre compania respectiva. Ofera-i o imagine pe cat se poate de completa a produselor/serviciilor pe care compania le ofera, cifrele de vanzari, noutatile din domeniu, clienti etc

4. De ce vrei sa lucrezi pentru noi? De ce iti doresti acest job?
- Nu vorbi despre ce vrei tu, vorbeste despre nevoile lor si despre ce poti face tu pentru ei;
- Vrei sa faci parte din proiectul companiei lor;
- Vrei sa rezolvi problemele companiei si iti plac provocarile;
- Poti avea o contributie majora la indeplinirea telurilor companiei.

O intrebare la care trebuie sa te gandesti cu atentie. Accentueaza aspectele pozitive ale jobului pentru care aplici dar, in acelasi timp, nu te grabi sa mentionezi ce te deranjeaza la jobul tau prezent, sau mai rau, chiar la cel pentru care candidezi.
Evidentiaza aspectele pozitive ale deciziei tale si evita in totalitate motive de genul: mai multi bani sau un program de lucru mai scurt.
Scopul: Se încearcă să se afle dacă veţi fi satisfăcut de munca dvs. şi dacă veţi rămâne mult timp în companie. Această întrebare îi permite interlocutorului să mai afle şi dacă v-aţi documentat în legătură cu activitatea întreprinderii, dacă aveţi informaţii suficiente despre compania pentru care doriţi să lucraţi, deci arată interesul dvs. De a lucra la compania x şi nu la compania y.
Pentru a-l asigura pe interlocutor, subliniaţi un număr cât mai mare de aspecte pozitive privind postul, întreprinderea, organizaţia.

De ce vrei acest loc de muncă?
Patronii nu caută angajaţi impersonali care să ocupe pur şi simplu locurile vacante. Ei au nevoie de oameni care să aducă ceva nou şi valoros în cadrul firmei pe care o conduc.
De aceea încearcă să afli cât mai multe informaţii despre societate (domenii de activitate, pieţe de desfacere, amplasarea punctelor de lucru şi a birourilor, parteneri de afaceri, societăţi concurente, intenşii de dezvoltare sau extindere, reputaţia societăţii şi a cadrelor de conducere).
Daca stii într-adevăr să răspunzi la întrebarea „De ce doreşti să fii angajat pe acest post?” vei fi capabil să răspunzi şi la alte întrebări importante care ţi se pot pune şi prin care angajatorul doreşte să afle care este motivaţia ta profesională.

5. Ce iti putem oferi noi (compania respectiva) în plus fata de o alta companie la care ai lucrat in trecut?
Din nou, nu aduce in discutie banii. Mentioneaza posibilitatea unei dezvoltari de cariera, noi provocari, etc.

6. Ce ai face pentru noi? Ce poti face pentru noi si altcineva nu poate? Cu ce poţi să contribui?
- Prezinta experientele anterioare care arata succesul reportat in rezolvarea problemelor similare cu cele care le-ar putea avea compania respectiva;
- Fii pozitiv.

Spune-i intervievatorului despre reusitele tale din trecut, de pe o pozitie asemanatoare, de altfel relevante si pentru jobul la care aplici. Asta este sansa ta sa te faci remarcat/a!

7. Cu ce poti sa contribui?
Spune-i intervievatorului despre reusitele tale din trecut, de pe o pozitie asemanatoare, de altfel relevante si pentru jobul la care aplici. Asta este sansa ta sa te faci remarcat/a!

8. De ce gasesti oferta noastra atractiva? Sau neatractiva?
- Enumera 3 sau mai multi factori atractivi si doar un aspect negativ, cel mai minor, aspecte care ar putea include, locatia birourilor, reputatia companiei, sansa de a lucra cu oameni de exceptie.

9. De ce ar trebui sa te angajam?
- Datorita cunostintelor, a experientei, abilitatilor si calitatilor pe care le detii. Fii foarte sigur si increzator in modul de a raspunde, nu vag.
- aptitudinile, entiziasmul, abilitatea de a te înţelege cu oamenii, lucrul în echipă, motivare, abilităţi de bună comunicare, entuziasm, sesibilitate, maturitatea.

Scop: Punându-vă o întrebare atât de directă, angajatorul vă cere să vă puneţi în locul lui, să luaţi dvs. Decizia în locul lui. Dacă vă va vedea ezitând sau dacă nu veţi putea da decât unul sau două motive, acesta va considera că motivele dvs. Nu sunt nici evidente, nici suficiente.
    Va trebui să enumeraţi repede atât competenţele cât şi trăsăturile pozitive pe care le aveţi.
Raspunsul la aceasta intrebare se va baza pe experienta si realizarile tale din trecut, care au legatura cu respectiva companie. Ai mai putea adauga faptul ca tu consideri ca ti se potriveste mult acel job si ai putea deasemenea sa ceri si parerea intervievatorului.

10. Ce anume doresti de la un loc de munca? / Care este opinia ta în legătură cu „slujba perfectă”?
- O oportunitate de a-mi folosi calitatile si de a-mi fi recunoscute;
- provocarea noilor probleme, lucrul cu publicul, ideea de a fi centrul activităţii, lucrul individual, conectarea cu echipa, faptul că poţi contribui „marea afacere”.
- Posibilitatea de a-mi imbunatati cunostintele, deoarece in viata trebuie sa invatam continuu;
- Raspunsuri vagi cum ar fi: “imi place sa lucrez cu oamenii, imi plac provocarile la locul de munca”;
- Leaga raspunsul de postul pentru care concurezi “Sunt interesat sa creez un soft care sa va rezolve problema”.

11. Care sunt lucrurile care îţi plac cel mai pţin în cadrul unei slujbe?
Încetineala în luarea deciziilor, birocraţia, întârzieri ale livrărilor către clienţi.

12. Spune-mi parerea ta despre …(pozitia pentru care esti intervievat)
- Fii concis, activitati si rezultatele dorite.

13. Cat va dura pana veti avea o contributie in firma noastra?
- Foarte repede dupa o scurta perioada de acomodare si orientare.

14. Cat timp veti sta cu noi?
- Atata timp cat suntem de aceeasi parere contribui, imbunatatesc, cresc, etc.

Care consideri că vor fi dificultăţile cu care te vei confrunta în acestă slijbă şi cum crezi că le vei depăşi?

Intrebari despre experienta
15. Esti un conducator bun? Da un exemplu. De ce crezi ca ai potential de conducator de top?
- Raspunde concis prezentant realizarile si sarcinile avute, accentueaza calitatile manageriale: planificarea, organizarea, controlul, calitatile interpersonale;
- Descrie trasaturile personale relevante.
16. De ce calitati crezi ca ai nevoie pentru acest job?
Reclama sau anuntul prin care compania a anuntat jobul s-ar putea sa te ajute un pic, dar ar trebui sa te gandesti ca si alte calitati ar putea fi cautate. Acestea ar putea fi: capacitatea de a organiza si conduce o echipa, abilitati de comunicare, spirit de analiza, sintetism, etc.


Intrebari legate de dinamica industriei respective

17. Ce tendinte importante ai vazut legat de industria in care activam?
- Rezuma raspunsul la doua sau trei tendinte;
- Imbogateste exemplele cu referinte ale companiilor importante de pe piata;
- Prezinta un punct de vedere optimist si entuziast.

Daca parasesti un loc de munca

18. Ce parere ai despre ultima companie pentru care ai lucrat?
Mentioneaza doar aspectele pozitive si spune cum a fost o companie buna in care ai lucrat cu placere. Povesteste despre experienta pe care ai castigat-o acolo si despre felul in care te poate ajuta pentru acest job

19. De ce pleci de la actualul loc de munca?/ De ce ai plecat de la fostul loc de muncă?
- Nu mai reprezinta o provocare, este timpul sa merg mai departe, mi-ar placea sa lucrez in domeniul…(domeniul companiei la care vrei sa te angajezi);
- Da un raspuns grupat daca este posibil, ex: departamentul nostru se consolideaza sau se restructureaza.
Expertii in dezvoltarea carierei recomanda ca la acest punct al interviului de angajare sa nu fii defensiv, insa nici sa nu iti expui frustrarile legate de fostul manager sau de conditiile de la job. Atunci când vorbiţi despre locul d emuncă anterior, spuneţi numai lucruri pozitive, chiar dacă au existat şi mai multe aspecte de nedorit – acestea nu lipsesc niciodată. Încercaţi să nu spuneţi nimic de rău nici despre întreprinderea pe care aţi părăsit-o, nici despre superiorul/ superiorii dvs.; invocaţi numai faptul că nevoile dvs. nu corespundeau cu cele ale întreprinderii. La nevoie, fiţi evaziv, pentru că dacă îl veţi critica pe fostul dvs. şef, director sau patron, actualul angajator ar putea considera că-l veţi putea critica şi pe el dacă vă angajează. Dimpotrivă, va considera că sunteţi o persoană agreabilă şi recunoscătoare dacă vorbiţi frumos despre întreprinderea unde nu mai lucraţi şi va crede că veţi proceda la fel şi în cazul postului pentru acre candidaţi.
 Cel mai indicat este sa raspunzi ca esti in cautarea unor noi oportunitati, provocari sau responsabilitati. La interviul de angajare evita sa folosesti banii ca motiv de plecare de la jobul precedent.
Scopul : În momentul în care interlocutorul va întreba de ce aţi plecat de la ultimul loc de muncă sau intenţionaţi să plecaţi de la locul de muncă actual, acesta încearcă să afle dacă aţi avut unele dificultăţi pe care le-aţi putea întâlni şi aici.


Ce părere ai legată de renunţarea la toate beneficiile?
- Simti ca provocarile si satisfactia noului post depasesc beneficiile pierdute.

21. Descrie cum crezi ca este un mediu ideal de lucru
- Acolo unde oamenii sunt tratati cat mai corect posibil;
- Nu mentiona zilele de vineri libere.

22. Cum ai descrie firma actuala la care lucrezi?
- o companie excelenta care mi-a permis capatarea unei experiente bogate.

Cuantificarea experientei si a realizarilor

23. Ai ajutat la cresterea vanzarilor? Profitului? Cum?
- Sugereaza cateva ocazii, apoi opreste-te asupra uneia si detaliaz-o;
- Prezinta cresterea procentuala a profitului cu fapte si cifre.

24. Ai contribuit la reducerea costurilor? Cum?
- La fel ca mai sus.


25. La actualul loc de munca sau la cel anterior, ce caracteristici ti-au placut mai mult? Mai putin?
- Rezuma raspunsul la ce poate oferi noul loc de munca.

26. La actualul sau fostul loc de munca, care au fost /sunt cele mai importante 5 realizari?
- Te poti referi la realizarile principale trecute in CV.

Stilul tau de lucru si obiceiurile

27. Daca as vorbi cu seful tau anterior, care ar spune el ca sunt punctele tale forte si slabe?
- Pune accent pe abilitati: nu pune accent pe slabiciunile tale; este intotdeuna mai sigur sa identifici lipsa unei calitati sau a experientei ca un defect, decat o caracteristica personala.

Ce părere ar avea fostul angajator despre dvs?
Cel mai bun răspuns la acestă întrebare este o scrisoare de recondare deschisă pe care o puteţi rezuma şi arăta interlocutorului dvs. Dacă nu aveţi o astfel de scrisoare, enumeraţi comentariile pozitive pe care superiorii  dvs. le-ar fi putut face la adresa dvs. Propuneţi-i interlocutorului dvs.  Să îl contacteze pe fostul dvs. angajator şi asiguraţi-l că nu ar auzi decât lucruri bune. Daţi-i interlocutorului dvs. O listă de referinţe, inclusiv numerele de telefon.
 
28. Poti lucra dupa termene limita, sub presiune, etc?
- Da. Foarte simplu, este un mod de viata in afaceri.

Scopul: Întrebarea vrea să spună că veţi fi obligat sălucraţi în asemenea condiţii, asiguraţi-l pe interlocutorul dvs. Dându-i exemple precise a unor activităţi plătite sau nu, pe care aţi fost nevoit să le desfăşuraţi sub presiune sau fiind limitat de nişte termene foarte „strânse”.
    Daţi mai multe exemple din care să reiasă că aţi fost la „înălţimea” situaţiei şi că la urma urmei stress-ul nu v-a displăcut chiar atât de tare, ba chiar aţi găsit o anumită plăcere!

    Ce aţi face întro asemenea situaţie?
Scop: De obicei aceasta este o întrebare ipoteică sau tehnică. Gândiţi-vă bine înainte de a răspunde şi la nevoie, cereţi precizări sau explicaţii. Trebuie să aveţi prezente în minte marile etape ale rezolvării problemei: culesul informaţiei, analiza informaţiei, sftul sau opinia experţilor în materie; luarea unei decizii; comunicarea deciziei; aplicarea deciziei.

    Dacă vi se adresează o întrebare tehnică, nu întraţi în panică; analizaţi întrebarea şi veţi constata în cea mai mare parte a cazurilor că aveţi cunoştinţele necesare pentru a putea răspunde. În ambele cazuri (întrebare ipotetică sau tehnică), interlocutorul încearcă să evalueze capacitatea dvs. de a lucra sub tensiune şi de a analiza şi rezolva problemele dând dovadă de un bun  discernământ.


 29. La actualul loc de munca, ce probleme ai identificat care au fost initial trecute cu vederea?
- Fii concis si nu uita sa spui cum ai rezolvat problemele.

30. Nu crezi ca te-ai simti mai bine intr-o companie mai mare? Domeniu diferit?
- Depinde de post – explica succint;
- Repeta cum experienta ta anterioara te preteaza pentru postul pentru care candidezi in cadrul companiei.

31. In ce mediu preferi sa lucrezi - intr-un mediu restrans sau unul mai mare?
Daca compania in care te afli e undeva intre restrans si mediu, spune-le ca apreciezi o atmosfera restransa si un spirit de echipa foarte dezvoltat, iar daca te afli intr-o companie mai mare, spune cum iti place stabilitatea unei companii dezvoltate. In orice caz, cel mai important este sa stii unde te afli!

32. Cum rezolvi problemele intr-o echipa?
- Pentru inceput discuti problemele in privat si cu tact. Daca problema nu se rezolva atunci trebuie luate masuri, ceea ce ar putea insemna eliminarea unui membru al echipei.

Ce credeţi despre munca în echipă?
Scopul: evaluarea aptitudinilor dvs. de a vă înţelege cu ceilalţi colegi.
Vorbiţi despre avantajele muncii în grup. Puteţi explica, de exemplu, modul în care diferiţi membri ai grupului se completează unii pe alţii în îndeplinirea unor sarcini. Fiţi pregătiţi să daţi exemple concrete de experienţă personală a muncii în grup.

33.Care a fost decizia cea mai grea pe care a trebui sa o iei?
- Incearca sa rezumi raspunsul la situatia viitorului loc de munca;
- Nu mentiona situatia cand a trebui sa alegi intre Emmy Lou si sora ei geamana Scarlet O’Hara. Sau sa porti cravata rosie sau albastra la interviu.

34. Esti dispus sa calatoresti?
Daca da, spune de la inceput. Daca nu, ai totusi grija sa te interesezi cam ce inseamna calatoriile, inainte de a refuza in mod categoric jobul.


Intrebari legate de salariu

35. Ce salariu iti doresti?
- Raspunde cu o intrebare, de ex. “care este salariu unei pozitii similare in compania dvs.?”;
- Daca ei nu raspund, atunci da o cifra (cam cat crezi ca valorezi).

Scop: interlocutorul încearcă să determine dacă aşteptările dvs. Sunt prea mari faţă de capacitatea întreprinderii.
Răspundeţi că bineînţeles, doriţi să câştigaţi atâta cât este dispusă întreprinderea să vă plătească. Totuşi, menţionând un salariu în acest stadiu al procesului de angajare, nu faceţi alceva decât „să vă taiaţi singuri craca”. Mai bine este să aşteptaţi să vi se ofere mai întâi postul şi apoi să începeţi să negociaţi.


36. La ce suma te astepti, daca iti oferim acest post?
- Fii atent; valoarea pe piata a postului respectiv ar putea fi raspunsul cheie, de ex. “Am inteles ca un post ca cel pe care-l oferiti valoreaza cam ….”


37. Ce fel de salariu meriti?
- Daca ai ceva in minte... nu ezita.

Intrebari legate de personalitate

38.Cat de ambitios esti?
Raspunsul depinde de pozitia pentru care aplici - e bine sa fii ambitios, dar ai grija sa nu pari arogant, sa nu para ca urmaresti chiar jobul celui care te intervieveaza!

Ce faci pentru a-ţi îmbunătăţi performanţa?
Care sunt ţelurile tale pentru acest an?
 
39. Care a fost ultima carte pe care ai citit-o? Film vazut? Evenimentul sportiv la care ai participat?
- Vorbeste despre carti, sport sau filme care sa reprezinte echilibru in viata ta;
- Limiteaza-te la ceva clasic.

40. Cum ti-ai descrie personalitatea?
- Echilibrat;
- Corect, onest, de incredere, prietenos, etc.

41. Care sunt punctele tale forte?
- Prezinta cel putin 3 care sa aiba legatura cu firma angajatoare sau cu postul oferit;
- Leaga raspunsul de nevoile intervievatorului.”Ma vad ca o persoana orientata spre obiectiv…” prezinta cum in postul anterior ai obtinut rezultate superioare celor stabilite.
Încercaţi să vă puneţi în evidenţă atuurile cele mai importante (competenţă, seriozitatea, experienţa, entuziasmul). Nu ezitaţi să folosiţi exemple doveditoare pentru aceste calităţi, modul în care le aplicaţi la locul de muncă.

42. Care sunt punctele tale slabe?
- Nu spune ca nu ai;
- Incearca sa nu transformi caracteristicile personale in slabiciuni, dar fi gata sa ai unul daca interviatorul insista;
- Incearca sa transformi raspunsul si intrebarea intr-un punct forte.”Sunt genul de om caruia ii plac provocarile si se implica. Unii oameni vad asta ca pe o intarziere, dar sunt sigur ca poate fi vazuta si ca un punct forte deoarece vreau sa fiu sigur ca lucrul este bine facut.”
    Nu abordaţi acele slăbiciuni a căror prezenţă ar putea compromite buna executare a lucrului şi feriţi-vă de comentariile negative. Vorbiţi despre acele lucruri la care aţi adus o îmbunătăţire şi despre măsurile pe care le-aţi luat în acest scop.


Ce obiective aveţi pe termen lung?


Scopul : Interlocutorul încearcă să afle dacă postul respectiv corespunde planurilor dvs. pe termen lung. Trebuie, aşadar, să subliniaţi că vă place întreprinderea/ organizaţia, că speraţi să deveniţi un angajat apreciat şi că doriţi să jucaţi un rol stimulator, care să vă permită să contribuiţi la progresul întreprinderii.
    Chiar dacă ştiţi c există posibilităţi de avansare în organizaţia respectivă, fiţi prudent  şi atunci când că exprimaţi dorinţa unei promovări. O dorinţa excesivă de avansare poate fi interpretată ca un sentiment de insatisfacţie la adresa postului pentru care cadidaţi sau ca ambiţie care ar putea mai târziu umbri alte persoane.

  • consiliere
  • test9

Legaturi Utile

Urmareste-ne