Articole şi editoriale

Imprimare
PDF

Ce trebuie sa facem pentru a avea succes in cariera?

Scris de Vasile Andrieş.

Evaluare utilizator: / 6
Cel mai slabCel mai bun 

Să fim ambiţioși - cu toţii ne dorim să avem succes însă nu într-atât încât să facem mereu câte ceva pentru a mai înainta cu un pas spre ceea ce ne dorim şi, mai ales, pentru a nu renunţa atunci cand situaţia devine dificilă. Ce-aţi învăţat nou în ultimul an (de studiu/de job)? Aţi fost la vreun curs nou/program de formare? Aţi primit mai multe responsabilităţi? Aţi primit vreo ofertă de la o firmă concurentă?

Să fim informați - cunoaşterea înseamnă putere, aşa că trebuie să fiţi la curent cu toate noutăţile din domeniul vostru.

Să fim demni - dacă vă lăsaţi mereu călcat în picioare, dacă nu ştiţi să răspundeţi unei provocări sau unei impertinenţe, pe motiv că „nu-ţi pui mintea cu toţi” s-ar putea să aveţi mare „succes” în... a nu fi respectat.

Să fim diplomați - dacă aţi hotărât să vă faceţi respectat, trebuie să aveţi grijă de modul în care puneţi la punct pe cineva. Tactul vine şi din cei 7 ani de-acasă la care se adaugă empatia, înţelegerea avantajelor şi dezavantajelor unei situaţii, urmărirea obiectivelor.

Să avem răbdare - ocaziile şi rezultatele apar până la urmă, asta dacă nu aţi renunţat între timp!

Să fim promnti - foarte mulţi spun că nu ar pierde o ocazie dacă li s-ar oferi. Dar dacă ne gândim ce inventivi putem fi atunci când căutăm un motiv pentru a nu face ceva... Dacă vi se oferă un post pentru care credeţi că nu sunteţi pregătit, îl refuzaţi? O persoană pregătită pentru succes nu ar pierde ocazia! Pregătirea se poate face şi pe parcurs.

Să avem stilul nostru - felul în care arătaţi, vă îmbrăcaţi, vorbiţi, gesturile, fac parte din imaginea dvs. Şi imaginea este ceea ce se vinde! Aşa că îmbrăcaţi-vă şi purtaţi-vă pe măsura succesului pe care vi-l doriţi.

Să avem curaj - cei care rămân „în banca lor” nu pot avea parte decât de o viaţa banală şi de un salariu mediocru. Toţi oamenii mari au mers, într-un punct al vieţii lor, împotriva curentului şi au riscat mult.

Să fim sociabili - ştiţi cât de preţioasă este o informaţie aflată la timp şi e bine să aveţi contacte în toate locurile care vă interesează.

Să avem umor - evitaţi să fiţi clovnul biroului. Veţi pierde respectul celor din jur. Să faceţi o glumă bună la momentul potrivit înseamnă să vă cunoaşteţi bine colegii, pentru că nu toată lumea râde la aceleaşi bancuri şi nu oricând e momentul potrivit pentru o glumă.

Imprimare
PDF

Autocunoașterea în dezvoltarea unei cariere.

Scris de Vasile Andrieş.

Evaluare utilizator: / 3
Cel mai slabCel mai bun 

    Pentru evoluția în carieră a unei persoane este necesară dezvoltarea unui sistem de referință care implică: aptitudinile, talentele, domeniile de competența și cunoaștere ,dorințele etc .

    Identificarea elementelor componente ale acestui sistem ,au ca scop o analiză obiectivă și o estimare corectă a resurselor, ca și condiții esențiale pentru reușită în dezvoltarea profesională.

     Analiza sistemului de referință este în fapt procesul de autocunoaștere.

     Procesul de autocunoaștere presupune o autoevaluare a personalității ,a aptitudinilor și a intereselor. Autoevaluare exprimă cunoașterea dorințelor, nevoilor, plăcerilor a punctelor tari și mai puțin tari, dincolo de orice influențe externe.

     Având în vedere că omul în general aparține unei familii, societați sau grup profesional, acesta tinde să se identifice cu el și să se defineasca prin el .     Pentru o autoevaluare corecta este necesară o constientizare a imaginii de sine „cine suntem ? , ce putem face?” în afara spațiului contextual al grupului de apartenență.

     Cunoașterea de sine și formarea imaginii de sine implică mai multe dimensiuni:

 • fizică –se refera acceptarea propriei corporalități
 • cognitivă –modul în care sinele recepteaza ,structureaza informatii și modul în care le utilizează;
 • emoțională –totalitatea emoțiilor și a sentimentelor, raportate la sine și la ceilalți;
 • social –modul în care ne expunem lumii ;
 • ideală- este ceea ce ne-am dori să fim;

     Beneficiile autocunoașterii sunt induse printre altele de cunoașterea personalității, ale limitelor și punctelor tari și de identificare a intereselor .

     Pentru evaluarea personalității se pot aplica diverse chestionare   prin care sunt identificate și evaluate aspecte esentiale ale individului. Un astfel de chestionar pentru a descoperi tipul de personalitate este adaptare a testului Mayer Briggs (MBTI) care indica 16 structuri tipologice descrise prin combinarea a două tipuri de atitudini EI - (extraversie-introversie) şi trei modalităţi de raportare la realitate: SN - cum percepi informaţia: intuitiv(N) sau senzoria(S)l, cum iei decizii: TF - prin gândire logică(T) sau prin afectivitate(F), şi cum te orientezi faţă de lumea exterioară: JP - prin raţiune sau Judecata(J) sau prin percepţie(P).

acţionează, apoi gândesc

Extravertit
(E)

sau

Introvertit
(I)

gândesc, apoi acţionează

adună informația concentrându-se pe faptele efective

Senzorial
(S)

sau

Intuitiv
(N)

adună informația interpretând tiparele, posibilitățile și înțelesurile din informații primite

decide utilizând logică, consecventă, analiza obiectivă, concluziile rezultate în urma unui proces

Reflexiv
(T)

sau

Afectiv
(F)

decide în funcție de prioritățile sale și ale altora, precum și de valorile personale

abordează lumea organizând, planificând, controlând și stabilind acțiuni și răspunsuri clare și ferme - ia decizii relativ rapid

Judecativ
(J)

sau

Perceptiv
(P
-)

abordează lumea acționând cu flexibilitate, spontaneitate, adaptabilitate și întelegere - ia decizii relativ lent

     Pentru evaluarea intereselor se are în vedere testul Psihologul Holland care consideră că oamenii manifestă interese şi preferinţe diferite pentru lucrul cu oameni sau obiecte, cu idei sau fapte, în funcţie de tipul lor de personalitate Majoritatea oamenilor pot prezenta 6 tipuri de personalitate:

 • Tipul realist caracterizat prin activităţi care presupun manipularea obiectelor, instrumentelor aptitudini manuale, mecanice sau tehnice, dificultăţi în a-şi exprima sentimentele, dificultăţi în a-şi exprima sentimentele;
 • Tipul intelectual caracterizat prin tendinţa de a rezolva sarcini abstracte, de a înţelege şi organiza lumea, abilităţi matematice şi ştiinţifice fire nesociabilă, masculină, insistentă şi introvertită neagrearea regulilor şi a lucrului în echipă;
 • Tipul artistic este caracterizat de atracţie spre activităţi mai puţin structurate, care presupun o rezolvare creativă şi îi oferă posibilităţi de auto-expresie, abilităţi artistice şi imaginaţie, independenţă, originalitate, expresivitate artistică ,face faţă mediului folosind forme şi produse ale artei;
 • Tipul social este interesat de activităţi care implică relaţionare interpersonală, informare, pregătire, dezvoltare, grijă pentru alte persoane deprinderi verbale, sociale, este cooperant, generos;
 • Tipul întreprinzător preferă să lucreze în echipă, mai ales cu scopul de a conduce, dirija, de a ocupa locul de lider ,are spirit de aventură, este dominant, impulsiv, persuasiv, vorbăreţ, extravertit, încrezător, agresiv;
 • Tipul convenţional preferă activităţile care solicită manipularea ordonată, sistematizată a datelor, informaţiilor, într-un cadru bine organizat şi definit, este atent la detalii alege rolurile de subordonat, îşi realizează scopurile prin conformism, are nevoie de aprobarea celor din jur;

Aceste modalităţi de autocunoaşterea prin utilizarea unor teste profesioniste ne poate ajuta să ne cunoaştem într-un mod mai obiectiv, iar în situaţiile în care sunt probleme(nesiguranţă, neîncredere, stări de anxietate, depresie), specialistul este cel care poate ajuta să ne îmbunătăţim abilităţile (creativitatea, tehnicile de învăţare, comunicarea etc.).

In concluzie putem spune că știind ce suntem putem previziona și ce putem fi .

Imprimare
PDF

Este necesară consilierea și formarea profesională a personalului din sistemul sanitar?

Scris de Vasile Andrieş.

Evaluare utilizator: / 4
Cel mai slabCel mai bun 

 Consilierea profesională în sectorul sănătate este un domeniu înca neexplorat până în prezent. Preocupându-mă de acest subiect am încercat să găsesc ceva în acest sens, un articol un material, dar am constatat cu stupoare că nimeni nu a abordat această temă. Oare în acest domeniu de activitate, dezvoltarea unei cariere nu necesită puțină atenție? Un raspuns la această întrebare poate pleacă de faptul că sistemul sanitar din România este preponderent de stat iar dezvoltarea unei cariere în acest sector are un parcurs relativ scurt și este reglementat abstract prin diverse acte normative.

Singura activitate care se intersectează cu acest domeniu este formarea profesională desfășurată de organismele profesionale care în schimbul unei autorizații de liberă practică „obligă” membrii săi să participe la diverse cursuri de formare profesională. În acest caz percepția fiind că formare profesională este doar o obligație și nu o necesitate, care sa ducă la dezvoltarea carierei și la dobandirea de noi cunostințe și competențe, iar pentru acest lucru nu se fac vinovate organismele profesionale, fiind la rândul lor tributare al unui sistem rigid care întelege să-și remunereze personalul care lucrează în acest sistem dupa un singur criteriu și anume vechimea și în niciun caz competența .De aceea este și normal ca formarea profesională să nu fie valorificată corespunzator și să nu ocupe locul pe care-l merită în dezvoltarea unei cariere în sectorul sanitar.

Imprimare
PDF

Cu ce ma ajuta un traseu de cariera?

Scris de Vasile Andrieş.

Evaluare utilizator: / 2
Cel mai slabCel mai bun 

Cunoscând traseul de carieră,  știm care sunt pașii ce trebuie urmați precum  și nivelul pe care îl putem atinge în profesia sau în domeniul de activitate pe care ni l-am ales. În acest fel ne putem da seama daca rezultatul la finalul acestui parcurs, corespunde cu interesele noastre, indiferent de natură lor, materială, socială sau profesională.  Și in acest  caz putem identifica ușor modalitățile prin care putem îndeplini  cerințele impuse de fiecare pas ce trebuie urmat în atingerea obiectivului final .

Iar în cazul în care acest parcurs  nu este in strânsa corelare cu  nevoile și  interesele noastre avem oportunitatea să evaluăm din timp o eventuală  posibilitatea, de a identifica un al domeniu  sau profesie care să ne reprezinte.

Imprimare
PDF

Ce este un traseu de cariera?

Scris de Vasile Andrieş.

Evaluare utilizator: / 9
Cel mai slabCel mai bun 

   Prin traseu de carieră înțelegem parcursul profesional pentru a atinge treapta cea mai înalta în profesia sau în domeniul în care activăm sau ne dorim să activăm.

   Pentru a realiza acest lucru este necesar să parcurgem o serie de pași. Fiecare pas este influențat de o serie de condiționări, legate de cunoașterea și de dobândirea unor competențe și abilități , care pot fi de natură școlară sau profesională. Aceste informaţii vizează în principal natura muncii ce urmează a fi efectuată, cerinţele educaţionale pentru a accede la postul dorit, perspective de angajare și/sau promovare, mediul muncii și câştiguri aferente .

  Traseul de cariera este un sistem de monitorizare care va stabili cum şi când este nevoie de mai multă instruire și experienţă pentru a merge un pas mai departe.

 • consiliere
 • test9

Legaturi Utile

Urmareste-ne